Olimpinių šuolių ant batuto sporto gyvybė Lietuvoje palaikoma Visagino trenerių entuziasmu

Šuoliai ant batuto – olimpinė sporto šaka, tačiau Lietuvoje ji vis dar skamba gana egzotiškai. Nenuostabu, nes šis sportas profesionaliai kultivuojamas vieninteliame mieste – Visagine.

06/02/23  •  308 - peržiūros

Gimnastika
Žymantas  avatar

Šuolių ant batuto varžybų metu sportininkai atlieka pratimų seriją, kurie yra įvertinti atitinkamais balais pagal sunkumą. Kuo lengvesnė pratimų serija, tuo mažesnis didžiausias galimų gauti taškų skaičius.

Šuolių ant batuto pasirodymą sudaro dešimties kontaktų su batutu kombinacijos: skirtingi pasisukimai, kampai, kūlversčiai, pakilimai ir nusileidimai. Leidimasis ant batuto gali būti keturiais variantais: kojomis, sėdmenimis, krūtine, nugara.

„Šuoliais ant batuto galima užsiiminėti bet kokio amžiaus žmonėms. Norintiems rimčiau sportuoti, pirmiausia reikia noro ir kruopštumo“, – sakė Visagino sporto centro treneris Viktoras Švarakas.

Šuoliai ant batuto pasižymi nuostabiomis sveikatą stiprinančiomis galimybėmis. Tai leidžia vienu metu stimuliuoti beveik visas kūno sistemas. Dėl ritmiško krūvio kaitos tarp nusileidimo momentų ir nesvarumo būsenos aukščiausioje šuolio vietoje kūno ląstelės pradeda efektyviau veikti, gauna daugiau deguonies, kuris stimuliuoja medžiagų apykaitą.

Tai taip pat yra optimali sporto treniruočių priemonė. Pratimų metu treniruojamos įvairios raumenų grupės, nes šuoliuose dalyvauja visas kūnas. Batutas lavina jėgą, vikrumą, judesių koordinaciją, lankstumą, greitį, ištvermę. Tuo pačiu metu sustiprinamas vestibuliarinis aparatas ir formuojamas raumenų stuburo rėmas. Gilus, intensyvus kvėpavimas šuolių metu prisotina kraują deguonimi – tai leidžia su malonumu atlikti sunkias apkrovas ir po treniruotės nesijausti pavargęs.

Tik nuo jūsų priklauso, kaip elgtis su batutu – kaip pramoga, vaiko sveikatos šaltiniu ar efektyviu jo fizinio tobulėjimo būdu.

Lietuvoje šuoliai ant batuto vystomi tik Visagine, kur dirba du treneriai – minėtas V. Švarakas ir jo auklėtinis Aleksandras Barkovas.

„Šuolius ant batuto treniruojasi daugiau nei 50 vaikų, daugiausiai – berniukai. Priimame vaikus nuo 5 metų, tačiau kadangi treneriai yra tik du, vaikų priėmimas yra ribojamas“, – pasakojo V. Švarakas.

Treneris prisipažįsta, kad Lietuvos sportininkams didelę neigiamą įtaką turėjo karantino ribojimai. Nepaisant to, talentingų vaikų atrasti įmanoma.

„Dėl pandemijos lietuvių įgūdžių lygis kiek sumažėjo. Beveik dvejus metus mums nebuvo leista šokinėti ant batutų – užsiėmėme tik bendru fiziniu pasirengimu. Nepaisant to, paskutiniame pasaulio jaunimo čempionate, kuris vyko Sofijoje, mūsų sinchroninių šuolių pora Aleksejus Svitko ir Aleksandras Taškinas užėmė šeštą vietą“, – pabrėžė V. Švarakas.

LGF nuotr.                  

Sinchroniniai šuoliai ant batuto yra viena gražiausių šio sporto rungčių, nes du sportininkai tuo pačiu metu atlieka tą patį šokinėjimo pratimą ant skirtingų batutų. Nors Lietuvos jaunimo rezultatai nuteikia optimistiškai, kaip ir daugeliui kitų sporto šakų Lietuvoje, spartesniam mūsiškių progresui trūksta stipresnio finansinio pagrindo.

„Tolimesniam tobulėjimui reikia gero finansavimo ir rėmėjų. Sportininkams reikia daug keliauti ir dalyvauti varžybose. Tas būtina norint tobulinti įgūdžius. Kadangi Lietuvoje šis sportas vystomas tik viename mieste, tai vykti į užsienį mums yra būtina, o tai reikalauja didelių pinigų“, – sakė V. Švarakas.

Nepaisant sunkumų, treneriai nenuleidžia rankų ir toliau dirba su jaunaisiais sportininkais. Visagine yra puiki sporto bazė šiai sporto šakai, tačiau šio sporto specialistai prisipažįsta, jog salė reikalauja sporto inventoriaus atnaujinimo. Batutai taip pat skaičiuoja jau ilgus metus.

LGF nuotr.             

Nors šuoliai ant batuto dėl itin aukštų šuolių, pavojingų nusileidimų atrodo kaip pavojinga sporto šaka, treneris pabrėžia, kad čia ypatingų traumingumo rodiklių nėra. Pasak jo, traumų pavojus čia toks pat kaip ir kitose sporto šakose.

Laikantis visų saugumo taisyklių ir klausant trenerių nurodymų, traumų galima išvengti.

Minimaliai susipažinti su šuoliais ant batuto galima įvairiuose Lietuvos miestuose įsikūrusiuose sporto klubuose, kuriuose yra batutai ir akrobatiniai takai.

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai