Olimpiniams festivaliui besiruošiantiems sportininkams – antidopingo naujienos ir olimpiečio pamokos

Jau kitą savaitę pusšimtis jaunųjų Lietuvos sportininkų išvyks į Europos jaunimo vasaros olimpinį festivalį Maribore (Slovėnija).

14/07/23  •  179 - peržiūros

Lengvoji atletika
Žymantas  avatar

Kaip ir prieš kiekvieną olimpinį renginį, Lietuvos misijos vadovai atletus ir aptarnaujančio personalo narius pakvietė į virtualų seminarą, kuriame supažindino su aktualia informacija.

„Šie susitikimai svarbūs ne tik tam, kad dalyviai susipažintų su technine informacija. Visada stengiamės suteikti žinių apie olimpinį judėjimą, asmeninio tobulėjimo galimybes, antidopingo naujienas“, – sakė Lietuvos misijos Maribore vadovas Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) olimpinio sporto direktorius Einius Petkus.

Lietuvai festivalyje atstovaus 53 sportininkai, jie rungsis 9 sporto šakų varžybose: gimnastikos, dziudo, kalnų dviračių, plento dviračių, 3×3 krepšinio, lengvosios atletikos, plaukimo, riedlenčių ir teniso.

„Riedlenčių, kalnų dviračių ir 3×3 krepšinio varžybos vyks pirmą kartą“, – atkreipė dėmesį E. Petkus.

Festivalyje iš viso dalyvaus per 2600 sportininkų, kurių amžius svyruos nuo 14 iki 18 metų. Visi atletai ir juos aptarnaujantis personalas įsikurs studentų bendrabučiuose. Sportininkų kaimelis, kuriame gyvens lietuviai nuo informacinio centro ir valgyklos bus nutolusi 3 km atstumu. Tuo tarpu iki gimnastikos ar plaukimo arenų – apie 1,5 km. Toliausiai nuo lietuvių gyvenamosios vietos – kalnų dviračių trasa, iki jos – 5 km.

„Sportininkų kaimelyje įkursime medicinos kabinetą ir misijos biurą. Čia taip pat gyvens kolegos iš Latvijos. Palyginti su olimpinėmis ar Europos žaidynėmis – atstumai nebus dideli, taip pat kursuos specialus festivalio transportas. Jei viskas vyks sklandžiai, problemų neturėtų kilti“, – patikino E. Petkus.

Festivalyje sportininkų sveikata rūpinsis ilgametis Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas ir patyręs kineziterapeutas Marius Matulionis.

„Kaip ir į kiekvieną renginį, kuriame dalyvaujame, vešimės ne tik daug medikamentų, bet ir medicininės, reabilitacijos įrangos. Jaunimo festivaliuose medikų pareiga ne tik pasirūpinti sportininkų sveikata ir atsistatymų, bet ir šviesti – supažindinti su greitesnio atsistatymo galimybėmis, medikų darbu“, – pasakojo E. Petkus.

Visiems į renginį vyksiantiems sportininkams buvo sudaryta galimybė nemokamai pasitikrinti sveikatą „Affidea“ klinikos sporto medicinos, mokslo ir tyrimų laboratorijoje „LTeam LAB“, bei „Medicina Practica“ laboratorijoje.

Prieš festivalį, jaunieji sportininkai buvo supažindinti ir su antidopingo taisyklėmis ir naujienomis. „Prieš kiekvienas žaidynes kalbame apie antidopingą, nes sportininkams taikomas griežtos atsakomybės principas. Sportininko pareiga – užtikrinti, kad jokia draudžiamoji medžiaga nepatektų į jo organizmą“, – sakė Lietuvos antidopingo agentūros vadybininkė Dalia Motėjūnaitė.

Kadangi dar ne visi jaunieji sportininkai yra susidūrę su dopingo patikra, specialistė papasakojo, kaip vyksta testavimas, taip pat atkreipė dėmesį, kokių preparatų būtina vengti varžybų metu.

LTOK užsienio reikalų direktorė Vaida Mačianskienė jaunuosius atletus supažindino su sportininkams skirta platforma „Athlete 365“.

„Čia rasite informaciją apie įvairius mokymus, tobulinimosi šaltinius, kurie yra prieinami visiems. Ši platforma skirta ne tik jums, sportininkams, bet ir jūsų treneriams, gydytojams, psichologams, tėvams ir net draugams, kad jie turėtų galimybę susipažinti su aplinka, kurioje jūs dirbate ir su kuo susiduriate“, – pasakojo V. Mačianskienė.

Olimpinis vicečempionas, buvęs irkluotojas Saulius Ritteris pristatė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) programą „Believe in Sports“, skirtą lažybų sporte ir nesąžiningo varžymosi prevencijai. Programos ambasadorius supažindino su svarbiausiais principais.

„Pirmiausia, neklastokite varžybų rezultatų ir visada dėkite visas pastangas, kad laimėtumėte. Nesilažinkite savo sporto šakoje. Nesidalinkite informacija apie sveikatos problemas ir taktika, kurią naudosite varžybose. Ir žinoma, jei pastebėjote nesąžiningą elgesį – netylėkite, būtinai apie tai praneškite“, – dėstė S. Ritteris.

Europos jaunimo vasaros olimpinis festivalis Maribore vyks liepos 23-29 dienomis. Renginyje dalyvaus 2600 sportininkų iš 48 Europos valstybių.

Daugiau informacijos: www.ltok.lt

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai