LIETUVOS ČEMPIONATĄ SKAMBIA NATA UŽBAIGĖ D. KILTY IR FAVORITUS ĮVEIKĘS 16-METIS 2024-02-19

Dovilė Kilty ir Kasparas Gustas pažymėti kaip Lietuvos lengvosios atletikos čempiono titulų laimėtojai. D. Kilty iškovojo aukso medalią moterų trišuolyje, o 16-metis Gustas nustebino visus pergalėje š..

20/02/24  •  138 - peržiūros

Gimnastika
ARENA avatar

Sekmadienį Panevėžio manieže finišavo Lietuvos lengvosios atletikos uždarų patalpų čempionatas, o antrąją varžybų dieną paaiškėjo dar 12 šalies čempionų. Laukiamiausioje moterų trišuolio rungtyje varžoves įveikė ir septintą aukso medalį iškovojo Dovilė Kilty (13.90 m), kuri jau pirmu šuoliu išsprendė čempionės klausimą. Vyrų šuolio su kartimi rungtyje triumfavo rekordus gerinęs 16-metis Kasparas Gustas (4.80 m).

Po metų pertraukos geriausios trišuolininkės titulą susigrąžinusi D. Kilty pirmu bandymu užfiksavo geriausią savo ne tik varžybų, bet ir sezono rezultatą, prie kurio pagrindinės konkurentės Diana Zagainova (13.31 m) ir Aina Grikšaitė (13.05 m) nepriartėjo.

„Manau, kad tiek žiūrovams, tiek ir mums smagu dalyvauti. Savo pasirodymą vertinu neblogai, žinoma, norėjosi pasiekti 14 metrų ribą, bet vieną iš trenerių planų įvykdžiau. Visada smagu nugalėti, tikrai esu patenkinta. Vienas iš planų buvo nušokti 14 m, gaila nepavyko, o kitas – tapti čempione“, – sakė Lietuvos uždarų patalpų trišuolio rekordininkė, kuriai šis startas šiemet buvo antrasis (pirmojo starto rezultatas – 13.43 m – aut. past.).

Daugiau startų žiemą norėjusi ir planavusi D. Kilty nepraranda vilties prasibrauti į kovo pradžioje Glazge (Škotija) vyksiantį pasaulio uždarų patalpų čempionatą, kurio dalyvių sąrašas paaiškės jau netrukus.

„Dabar kažkiek sekiau šio čempionato reitingą, jeigu pavyktų patekti į pasaulio uždarų patalpų čempionatą, žinoma, būtų labai smagu dalyvauti jame. Vasarą, kaip ir visiems sportininkams, Paryžiaus olimpinės žaidynės bus svarbiausias startas, bet ir Europos lengvosios atletikos čempionatas Romoje bus labai svarbus. Ruošiamės būtent šioms varžyboms ir stengsimės šokti kuo toliau, tada bus ir rezultatai“, – pagrindiniais metų planais dalinosi lengvaatletė.

Šuolio su kartimi rungtyje ne tik žiūrovus, bet ir patį save nustebinęs K. Gustas pirmą kartą tapo šalies čempionu. 4.80 m aukštį įveikęs sportininkas dešimčia centimetrų pagerino asmeninį rekordą bei užfiksavo naujus Lietuvos 16-mečių, 17-mečių ir jaunių rekordus. Šio rezultato šuolininkui pakako įveikti favoritais laikytus Osvaldą Gedrimą (4.80 m) ir Edgarą Benkunską (4.55 m), kurie šiemet atitinkamai yra peršokę 4.90 m ir 4.85 m.

„Nuostabiai jaučiuosi, nuostabios varžybos man. Prieš varžybas jaučiau didelę įtampą dėl konkurencijos, nes dar be manęs 2 žmonės šoka beveik tiek pat. Žinojau, kad pergalei reikės stebuklo“, – apstulbęs kalbėjo K. Gustas.

Iš sostinės į Kauną treniruotis vykstantis sportininkas neslėpė, jog šioje rungtyje svarbiausia turėti noro ir įveikti savo baimes: „Šį sezoną labiausiai norisi susidraugauti su baimėmis ir nežinomybėmis. Kai pasieki 5 metrus, būni labai aukštai ir užklumpa baimė. Labai norėčiau peršokti 5 m žymą ir įveikti tą baimę.“

Net 34-tą kartą Lietuvos čempionu sekmadienį tapo vidutinių nuotolių bėgikas Simas Bertašius. Pastarasis šįkart aukso medalį užsikabino 3000 m rungtyje (8 min. 13,88 sek.), o šeštadienį buvo nepavejamas 1500 m distancijoje (3 min. 47,76 sek.).

„Su antroje ir trečioje vietoje likusiais bėgikais (Robertas Vališauskas ir Justinas Beržanskis – aut. past.) tenka treniruotis dabar vis dažniau, tai smagu, kad ir varžybose kovojame. Buvo smagu bėgti. Taktiką padiktavo savijauta, kuri šiandien gal nebuvo tokia, kad vaikyčiausi labai aukšto rezultato, bet vieta tikrai tenkina“, – teigė daugkartinis šalies čempionas ir rekordininkas, kuris po praėjusio starto atsistatyti turėjo mažiau nei parą laiko.

„Šioje rungtyje lėtesnis tempas ir man tai labai patinka. Visgi, 3000 m yra mano pirmoji meilė, nes pirmosios rimtos varžybos buvo būtent šiame nuotolyje. Bėgant visada jausmai patys geriausi, o specifika ir pasiruošimas artimesni 5000 m distancijai. Ateityje norėtųsi 3000 m uždarose patalpose įveikti greičiau nei per 8 minutes (asmeninis rekordas – 8 min. 2,50 sek. – aut. past.)“, – 3000 m rungtį su dvigubai trumpesne lygino S. Bertašius.

200 m nuotolyje Lietuvos čempionu tapo olimpietis Gediminas Truskauskas (21,55 sek.) ir antrą aukso medalį per dvi dienas iškovojusi Lukrecija Sabaitytė (23,98 sek.). 800 m distancijoje pergalėmis džiaugėsi paskutiniuose ratuose spurtavę ir į lyderio poziciją įsiveržę Ksavera Kochanova (2 min. 18,59 sek., asmeninis rekordas) ir Algimantas Žemaitaitis (1 min. 56,67 sek.). Moterų 3000 m rungtyje užtikrintą pergalę antrą dieną paeiliui iškovojo asmeninį rekordą pagerinusi Auksė Linkutė (9 min. 52,02 sek.).

60 m barjerinio bėgimo finaluose triumfavo čempionės titulą apgynusi Neda Lasickaitė (8,51 sek.) ir asmeninį rekordą pagerinęs Gediminas Kulpavičius (8,21 sek.). Šuolio su kartimi čempione penktą kartą iš eilės tapo Rugilė Miklyčiūtė (4.00 m), o vyrų trišuolio pirmu čempiono titulu džiaugėsi Aurimas Narijauskas (14.24 m).

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai