Legendinėje Kauno sporto halėje – aerobinės gimnastikos vaikų ir jaunimo žaidynių „Kaunas 2023” debiutas

Lietuvos aerobikos federacijos (LAF) žemėlapyje atsirado naujos varžybos – aerobinės gimnastikos vaikų ir jaunimo žaidynės „Kaunas 2023”.

12/06/23  •  579 - peržiūros

Gimnastika
Žymantas  avatar

Jos pirmą kartą buvo surengtos legendinėje Kauno sporto halėje. Pagrindinė žaidynių iniciatorė ir organizatorė – antrai kadencijai LAF viceprezidente perrinkta Kauno technologijos universiteto Edukologijos katedros docentė dr. Irina Klizienė, kuri buvo ir žaidynių vyriausioji teisėja.

Žaidynėse, kurias dalinai finansavo Kauno miesto savivaldybė, dalyvavo daugiau kaip 500 jaunųjų sportininkų iš Vilniaus, Kauno ir Kauno rajono,  Klaipėdos, Panevėžio, Jonavos, Kaišiadorių, Marijampolės, Prienų,   Birštono, Lazdijų ir Kėdainių. Žaidynėse dalyvavo ir vaikai su specialiaisiais poreikiais, švente jie  džiaugėsi, nes renginys darė didelį įspūdį.   

LYGOS. Vaikai ir jaunimas varžėsi Nacionalinėje ir Mėgėjų lygose, kur gimnastai ugdomi pagal specialiąsias ugdymo programas. Pasak I. Klizienės, galima drąsiai teigti, kad LAF sparčiai žingsniuoja link neformalaus ugdymo. „Neformalų ugdymą galima apibūdinti kaip vieną iš švietimo erdvių, vaikams su specialiaisiais poreikiais. Tyrimuose nustatyta, jog vaikai su šiais poreikiais yra mažiau fiziškai aktyvūs nei jų bendraamžiai be negalios. Lietuvos aerobikos federacija yra įsteigusi tris lygas, kuriose gali varžytis vaikai įvairaus fizinio pajėgumo.Šiais mokslo metais pirmą kartą buvo varžomasi Mėgėjų lygoje, kurioje jėgas bando vaikai ir jaunimas, pradedantys domėtis šia sporto šaka arba norintys aktyviai gyventi, nesiekiant aukštų rezultatų“, – mintimis dalijasi I. Klizienė. Kauno sporto halėje jaunųjų kovas stebėjo apie 400 šios sporto šakos gerbėjų.

DIDELĖS AMBICIJOS. Šioms žaidynėms LAF aktyviai rengėsi tris mėnesius, pavyko surasti daug rėmėjų.

Vaikai buvo vaišinami ledais „Art Glacio“, vitaminais „Maistas Sportui“, sultimis „Elmenhorster“, o nugalėtojai ir prizininkai gavo dovanų, medalių. Tarp rėmėjų buvo ir Kauno „Starto“ sporto mokykla. „Buvau maloniai nustebinta, kad Kauno halėje susirinko tiek daug dalyvių ir juos palaikančių žiūrovų, kurie negailėjo plojimų gimnastams. Galvojau, jog dėl apdovanojimų vienos dienos varžybose kovos 300 sportininkų, o varžėsi daugiau nei 500. Kovos prasidėjo 9 valandą ryte, o baigėsi 21 valandą vakare. Dvylika valandų Kauno halė alsavo aerobine gimnastika.    Žaidynės buvo pirmosios, bet mūsų ambicijos didelės: norime tęsti šią tradiciją ir varžybas išplėtoti iki tarptautinių. Aerobinė gimnastika Lietuvoje smarkai populiarėja, ji visiems yra prieinama. Šia sporto šaka gali užsiiminėti įvairaus lygio vaikai. Tai – vienas iš prioritetų, jog jie gali būti fiziškai aktyvūs, nes Mėgėjų lyga nereikalauja didelio meistriškumo.   Pirmą sykį aerobinės gimnastikos varžybose dalyvavo Panevėžio ir Kėdainių šios sporto šakos puoselėtojai. Mūsų regionai plečiasi“, – džiaugiasi pagrindinė renginio organizatorė.

Žaidynėse daugiausiai buvo kauniečių, gausias delegacijas atsiuntė Klaipėdos, Jonavos, Marijampolės aerobinės gimnastikos treneriai. Varžybų organizatoriai žaidynėse pamatė daug talentingų jaunųjų gimnastų, kurie turi visas galimybes tobulėti, kelti savo meistriškumą ir svariai pasirodyti tarptautinėje arenoje.  

Nugalėtojų pakyla

Nacionalinė lyga

Jaunimo grupė 

Merginų vienetas

1. Gintarė Narmontaitė (Klaipėdos SC „Viesulas“

2. Goda Bučinskaitė (SK „Aero Gym”)

3. Odeta Kumžaitė (Kauno rajono sporto mokykla)

Merginų vienetas

1.Kamilė Bružaitė (Klaipėdos SC „Viesulas)

Trejetas

1.Gimnastikos klubas „Vivet” (Fausta Sventickaitė, Kamilė Načajūtė, Adrija Dvariškytė)

Grupinis pratimas

1.Šokių klubas „Bonus” (Ugnė Grinevičiūtė, Izabelė Stolpovskytė, Karina Nikiforova, Guoda Radžabovaitė, Domilė Čelkonaitė)

Šokio aerobika

1.Prienų KKSC (Aušrinė Bakaitė, Kamilė Žilionytė, Guosnė Genevčiūtė, Gabrielė Barštytė, Fausta Lučiauskaitė, Viltė Martusevičiūtė)

Jaunių grupė

Mergaičių vienetas

1.Irūna Bagdanavičiūtė (Gimnastikos studija „Elite”)

Mišrios poros

1.Lazdijų rajono Veisiejų S. Gedos gimnazija (Gabrielė Stankevičiūtė ir  Vilius Buožys)

Trejetas

1. Aerobinės gimnastikos klubas „Ieva” (Meida Jančiauskaitė, Karina Kisieliūtė, Karina Jankaitytė)

Grupinis pratimas

1. Klaipėdos SC „Viesulas” (Aistė Nimyčiūtė, Marija Daugėlaitė, Milda Mazytė, Kamilė Bružaitė, Žemyna Valiūtė)

Jaunučių grupė

Mergaičių vienetas

1.Smiltė Jančaitytė (Gimnastikos klubas „Vivet”)

Berniukų vienetas

1.Kristupas Liutkus (Sporto ir sveikatingumo klubas „Veiva”)

Mišrios poros

1. Lazdijų SC (Laurynas Norkevičius ir Luknė Adomynaitė)

Trejetas

1. Gimnastikos klubas „Vivet” (Augustė Astrauskaitė, Smiltė Jančaitytė, Andrėja Šapolaitė)

Grupinis pratimas

1. Vilniaus SK „Jėga“ (Greta Šerytė, Snežana Pliavgo, Nelija Tatarėlytė, Arielė Bendinskaitė, Sofija Volkova)

Mėgėjų lyga

Jaunimo grupė   

Merginų vienetas

1.Deimantė Sinčukaitė (Šokių klubas „Bonus”)

Trejetas

1. Šokių klubas „Bonus” (Adriana Šabonaitė, Samanta Pūraitė, Luna Zakarauskaitė)

Grupinis pratimas

1. Šokių klubas „Bonus” (Adriana Šabonaitė, Samanta Pūraitė, Luna Zakarauskaitė, Greta Gudavičiūtė, Auksė Latkauskaitė)

Jaunių grupė

Mergaičių vienetas

1.Odrė Adomaitytė ( Aidos judesio akademija)

Vaikinų vienetas

1.Dominykas Jurkauskas (Aidos judesio akademija)

Trejetas

1. Aidos judesio akademija (Auksė Kaminskaitė, Mėta Rakauskaitė, Adrija Žvinklytė)

Grupinis pratimas

1. Aerobinės gimnastikos studija „Iliuzija“ (Arijana Pavelčikaitė, Gabija Pačėsaitė, Gustė Slivinskaitė, Gabrielė Gelažytė, Aiva Ražinskaitė)

Daugiau informacijos: https://gimnastika.lt

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai