Krokuvos stadione iškilmingai uždarytos rekordinės Lietuvai Europos žaidynės

Trečiųjų Europos žaidynių Taikos ugnis, Krokuvoje liepsnojusi nuo birželio 21 d., užgesinta.

03/07/23  •  186 - peržiūros

Lengvoji atletika
Žymantas  avatar

Sekmadienį vakare Krokuvos miesto stadione surengtas iškilmingas žaidynių uždarymas. Jame Lietuvos vėliavą nešė penkiakovininkė Ieva Serapinaitė, kuri iš Lenkijos į gimtinę parsiveš sidabro medalį.

„Man didelė garbė nešti Lietuvos vėliavą Europos žaidynių uždarymo iškilmėse. Džiaugiuosi, kad trispalvė patikėta man. Neslėpsiu, šiek tiek jaudinuosi laikydama vėliavą rankose, nes tai nėra man įprasta ceremonija. Susitikimo vietoje, kur buvo dalinamos vėliavos, aplankė įvairios mintys. Dabar, kai stoviu šalia kitų šalių vėliavnešių, matau, kad daug čia esančių yra žinomi sportininkai, olimpiečiai, čempionai, medalininkai. O kai kurie tik žengia pirmuosius žingsnius į nenuspėjamą sporto pasaulį. Suprantu, kad visi turime bendrą tikslą – stengiamės nudžiuginti savo šalį pergalėmis“, – prieš pat įžengdama į stadioną LTOK.lt sakė I.Serapinaitė.

Dalyvių eisenoje žengė ir Lietuvos dziudo rinktinės nariai. Jie į uždarymą atvyko iš Krynica Zdrujaus, esančio už 125 km nuo žaidynių sostinės Krokuvos.

Uždarymo žiūrovai išvydo įspūdingiausių žaidynių kovų akimirkas, Lenkijos muzikos ir šokių žvaigždžių bei talentų pasirodymus. Padėkos ir itin daug plojimų sulaukė žaidynėse dirbę savanoriai, tarp kurių buvo ir lietuvių.

Žaidynes oficialiai uždarytomis paskelbė Europos olimpinių komitetų asociacijos prezidentas Spyros Capralos.

Krokuvoje, Mažosios Lenkijos ir Silezijos regionuose vykusios Europos žaidynės Lietuvai buvo labai dosnios ir į šalies sporto metraščius įrašė ne vieną rekordą.

Vienas rekordas pasiektas dar prieš atidarymą, kai paaiškėjo, kad Lenkijoje startuos net 130 mūsų šalies sportininkų. Tokios delegacijos nebuvo nei vienose ankstesnėse Europos žaidynėse.

Kitą rekordą vainikavo šeštadienį Krokuvoje Lietuvos penkiakovininkių Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės, Gintarės Venčkauskaitės ir I.Serapinaitės iškovotas sidabro medalis komandų įskaitoje.

Tai buvo aštuntasis lietuvių laimėtas apdovanojimas Europos žaidynėse Lenkijoje. Iki šiol daugiausia medalių – septynis – Lietuvos sportininkai buvo iškovoję pirmose Europos žaidynėse 2015 m. Baku – du aukso, vieną sidabro ir keturis bronzos. Antrose žaidynėse 2019 m. Minske lietuviai nuskynė du aukso ir vieną sidabro apdovanojimą.

Čempionais Lenkijoje tapo ir aukso medaliais buvo apdovanoti kanojininkas Henrikas Žustautas (200 m distancija) ir Lietuvos 3×3 krepšinio moterų rinktinė – Kamilė Nacickaitė, Gabrielė Šulskė, Giedrė Labuckienė, Martyna Petrėnaitė.

Sidabrą, kaip ir penkiakovininkės, laimėjo lengvaatletis Edis Matusevičius (ieties metimas).

Bronzos medalius iškovojo breiko šokėja Dominika Banevič – B-Girl Nicka ir trys lengvaatlečiai – Gabija Galvydytė (1500 m bėgimas), Greta Karinauskaitė (3000 m kliūtinis bėgimas) ir Andrius Gudžius (disko metimas).

Medalių lentelėje Lietuva užėmė 29 vietą tarp 41 apdovanojimus iškovojusios valstybės. Europos žaidynėse dominavo Italijos sportininkai. Jie laimėjo net 100 medalių – 35 aukso, 26 sidabro ir 39 bronzos. Antrąją vietą medalių lentelėje užėmė Ispanija (21 aukso, 17 sidabro, 19 bronzos), trečiąją – Ukraina (21, 12, 8).

Iš viso trečiose Europos žaidynėse Lenkijoje išdalinti 254 medalių komplektai. Dėl jų 29 sporto šakų varžybose kovojo 6857 atletai iš 48 šalių. Žaidynėse neleista dalyvauti karą Ukrainoje sukėlusios Rusijos ir ją palaikančios Baltarusijos atstovams.

Per Europos žaidynes galimybę iškovoti olimpinį kelialapį į Paryžių arba gauti olimpinio reitingo taškų turėjo šaudymo iš lanko, dailiojo plaukimo, badmintono, 3×3 krepšinio, bokso, breiko, baidarių ir kanojų slalomo, BMX dviračių, kalnų dviračių, šuolių į vandenį, fechtavimo, dziudo, šiuolaikinės penkiakovės, regbio-7, šaudymo, stalo teniso, tekvondo, triatlono.

Iš lietuvių šia galimybe pasinaudojo penkiakovininkės, kurioms įteiktas vienas nevardinis bilietas į Paryžiaus olimpines žaidynes.

Europos žaidynių metu vyko ir lengvosios atletikos (komandų), dailiojo plaukimo, badmintono, baidarių ir kanojų slalomo, baidarių ir kanojų sprinto, BMX dviračių, kalnų dviračių, šuoli į vandenį, fechtavimo, dziudo (komandų), šiuolaikinės penkiakovės, tekbolo Europos čempionatai.

Daugiau informacijos: www.ltok.lt

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai