Penkioliktame Lietuvos diskgolfo čempionate – net šeši nauji čempionai

Rugpjūčio 4-6 dienomis Jonavoje ir jos rajone įvyko penkioliktasis Lietuvos diskgolfo čempionatas.

08/08/23  •  223 - peržiūros

Lauko sportas
Deividas avatar

Lietuvos diskgolfo federacijos kartu su Šveicarijos diskgolfo klubu ir „DiscCity Team“  organizuotas jubiliejinis Lietuvos čempionatas taip pat buvo ir istorinis – jis pirmą kartą vyko Jonavoje ir jos apylinkėse, ir pirmą kartą buvo žaidžiama trijuose skirtinguose parkuose! Trys dienos – trys skirtingi parkai! Tai buvo tikras iššūkis visiems rekordiškai gausaus (net 124 žaidėjai!) čempionato dalyviams – reikėjo būti pasiruošus žaisti labai skirtinguose  parkuose, ir pademonstruoti visus savo diskgolfo įgūdžius. Varžybos prasidėjo pentadienį miškingame Survilų sodybos diskgolfo parke (prie Šveicarijos miestelio), kur sportininkams reikėjo naviguoti siaurais praėjimais tarp medžių. Šeštadienio žaidimas vyko Pušyno diskgolfo parke (šalia Paryžiaus kaimo), kuris siūlo miškingų ir atvirų krepšių kombinaciją – tai reikalavo tiek tikslumo, tiek tolimų stiprių metimų. Dienos paskutinėms grupėms ir gamta pasiūlė papildomų iššūkių – prasidėjo gana stiprus lietus. Finalas vyko Jonavos diskgolfo parke, įsikūrusiame Joninių slėnyje ir jo apylinkėse. Jonavos parkas ko gero atviriausias iš trijų parkų, reikalaujantis daug tolimų stiprių metimų.   Finalui gamta taip pat nepagailėjo iššūkių – visą dieną pūtė stiprus ir gūsingas vėjas.

Čempionate varžėsi žaidėjai suskirstyti į 6 divizionus – moterų, atvirąjį (čia paprastai varžosi pajėgiausi vyrai), jaunimo iki 18 metų, moterų ir atvirąjį 40+, bei atvirąjį 50+ amžiaus. Kaip įprastą pats gausiausias buvo atvirasis divizionas – jame varžėsi net 75 sportininkai.

Atvirajame 50+ divizione, po pirmos dienos į priekį išsiveržęs ir kas dieną savo persvarą tik didinęs, čempionu tapo Chilli Lietuva diskgolfo klubą atstovaujantis Raimondas Mikalkėnas (bendras rezultatas +12 prie PAR). R. Mikalkėnas pateisino savo favorito statusą (jo reitingas buvo aukščiausias šiame pogrupyje), bei pirmą kartą tapo Lietuvos čempionu šioje amžiaus grupėje. Antrą vietą laimėjo Panevėžio diskgolfo klubo atstovas Virginijus Mažeika (+24), o trečią vietą kaip ir pernai užėmė vilnietis Vytis Kulakauskas (+29). Augančią konkurenciją atspindi tai, kad pernai metų čempionas Petras Tarasevičius net neužkopė ant podiumo!

Moterų 40+ amžiaus grupėje buvo aišku, jog bus nauja čempionė, nes pernai metų laimėtoja elektrėniškė Jurgita Pašvenskaitė nedalyvavo čempionate. Tarp kitų dalyvių vyko labai atkakli kova – po dviejų dienų varžybų dvi sportininkės turėjo lygų rezultatą. Visgi Jonavos parke geriau sekėsi Elektrėnų diskgolfo klubo atstovei Daivai Pranukevičienei (+68), kuri po metų pertraukos susigrąžino čempionės titulą. Antrąją vietą užėmė Elvyra Strelkauskiekė (+70, Chilli diskgolfo klubas), o trečiąją laimėjo Panevėžio diskgolfo klubą atstovaujanti Danguolė Kriaučiūnienė (+90).

Atviras 40+ amžiaus divizionas buvo antras gausiausias – čia varžėsi 24 sportininkai. Augančią konkurenciją šioje amžiaus grupėje atspindi tai, jog nei vienas iš praėjusių metų prizininkų neužkopė ant nugalėtojų pakylos. Viso čempionato metu vyko įnirtinga kova – lyderiai keitėsi po kiekvieno sužaisto rato! Po pirmos dienos, puikiai Survilų parke sužaidęs, pirmavo Chilli diskgolfo klubo atstovas Gediminas Puišys. Antrą dieną Pušyno parke geriausią žaidimą pademonstravo ir į priekį išsiveržė Vilniaus diskgolfo klubo atstovas Vytautas Virganavičius. Paskutinę dieną vėjuotame Jonavos diskgolfo parke savo žodį tarė kitas Vilniaus klubo atstovas – Vytenis Čukauskas, kuris pirmą kartą karjeroje ir tapo Lietuvos čempionu. V. Čukausko bendras rezultatas +5 prie PAR. Antrą vietą pasiekė kitas vilnietis V. Virganavičius (+8), o bronzos medaliu pasipuošė G. Puišys (+9). Visi trys sportininkai i6kovojo savo pirmuosius medalius Lietuvos čempionatuose.

 

Jaunimo varžybų paskutinės dienos negalėjo baigti praėjusių metų čempionas Vėjas Ūselis. Tačiau tokios komandos draugo „aukos“ nereikėjo užtikrintai visą čempionatą žaidusiam, DiscCity Team atstovaujančiam Adomui Brazauskui. Po pirmo rato A. Brazauskas prieš V. Ūselį pirmavo tik vienu tašku, tačiau sužaidus antrą ratą Pušyno parke skirtumas išaugo jau iki dešimties! V. Ūseliui pasitraukus iš kovos, dėl sidabro ir bronzos varžėsi KooForest Team narys Paulius Juozapavičius, ir vienu tašku nuo jo po dviejų ratų atsilikęs Ainius Kontrimas (Gargždų diskgolfo klubas). Trečiame rate Jonavoje vėl solidžiausiai jaunimo tarpe žaidė A. Brazauskas, ir su bendru rezultatu +12 laimėjo aukso medalį, bei po metų pertraukos susigrąžino Lietuvos čempiono titulą. P. Juozapavičius taip pat puikiai sužaidė finalinį ratą, ir jo bendras rezultatas +30 jam garantavo sidabrą. A. Kontrimas su bendru rezultatu +38  tenkinosi bronzos medaliu.

Moterų varžybose taip pat netrūko intrigos. Tiesa ji mezgėsi ne dėl čempionės titulo, bet labiau dėl kitų prizinių vietų. Daugkartinė Lietuvos čempionė Mireta Jurgelevičiūtė (DiscCyt Team, Šveicarijos diskgolfo klubas) buvo rimtai nusiteikusi susigrąžinti pernai prarastą čempionės titulą. Jau pirmame rate išsiveržusi į priekį 6 taškais vėliau tik didino savo persvarą, ir su galutiniu rezultatu +21 užtikrintai pasiekė pergalę. Tai jau septintasis M. Jurgelevičiūtės čempionės titulas. Ji pasivijo iki šiol daugiausia (taip pat septynis) atvirojo diviziono čempiono titulus iškovojusį savo DiscCity komandos draugą Gabrielių Gricių. Kova dėl kitų dviejų medalių virė tarp trijų sportininkių. Po pirmojo rato antroje vietoje buvo pernai metų Lietuvos čempionė, Vilniaus diskgolfo klubo atstovė Svetlana Kobec. Po antrojo rato ji dar išlaikė antrąją poziciją, bet savo atsilikimą beveik iki minimumo sumažino Chilli diskgolfo klubo atstovė Loreta Simutė, bei DiscCity Team narė Guoda Vereniūtė. Paskutinę dieną Jonavos parke abi sportininkės sugebėjo aplenkti pernykštę čempionę, ir tarpusavyje varžėsi iki pat pabaigos – likus žaisti paskutinį krepšį tarp jų buvo lygybė. Pabaigoje sėkmingiau žaidė G. Vereniūtė, kuri su galutiniu rezultatu +36 iškovojo sidabro medalį. L. Simutė (+39) pasipuošė bronzos medaliu.

Atvirajame divizione dar prieš čempionatą buvo aišku, kad bus karūnuotas naujas Lietuvos čempionas. Pernai metų laimėtojas Mindaugas Pošius turėjo praleisti šių metų čempionatą. Buvo intriga ar Lietuva turės visiškai naują čempioną, ar kažkas ir buvusių čempionų susigrąžins titulą. Pirmą dieną sėkmingiausiai žaidė 2021 metų Lietuvos čempionas AceHunters komandą atstovaujantis Laurynas Rimavičius (-7). Tik ta6ku nuo jo atsiliko vilnietis Modestas Kižauskas (-6), ir dar dviem taškais toliau buvo septynis kartus Lietuvos čempionas Gabrielius Gricius (-4). Antrą dieną savo „namų“ Pušyno parke sėkmingiausiai žaidė Chilli Lietuva komandos narys Linas Strelkauskas (-5), ir tai jam leido pakilti į 4 vietą.  L. Rimavičius taip pat žaidė solidžiai -4 prie PAR, ir su bendru rezultatu -11 padidino savo pranašumą prieš persekiotojus. Antras rikiavosi G. Gricius (bendrai -6 prie PAR), o trečias, pernai metų sidabro medalio laimėtojas, Aurelijus Zinkevičius (-3). Finalinės dienos lyderių ketverte buvo net trys buvę Lietuvos čempionai – L. Rimavičius (2021 m. čempionas), G. Gricius (laimėjęs 7 kartus – 2012-2015, 2017, 2018 ir 2020 m.), bei L. Strelkauskas (2019 m.).  Labai stiprus vėjas lyderiams trukdė pademonstruoti savo geriausią žaidimą – visiems teko rimtai galvoti atliekant kiekvieną metimą. Taip pat nemažai kitų žaidėjų „kvėpavo“ lyderiams į nugarą. Visi lyderiai neišvengė klaidų žaisdami pučiant stipriam vėjui, bet L. Rimavičius žaidė stabiliausiai lyderių ketverte, ir pelnytai antrą kartą tapo Lietuvos čempionu. Jo galutinis bendras rezultatas -9 prie PAR. Antrą vietą iškovojo geriausią finalinės dienos rezultatą (-2) pademonstravęs Chilli Lietuva klubo atstovas Renatas Simutis (-3). Tai yra jo pirmas medalis Lietuvos čempionatuose. Bronzos medaliu antrą kartą karjeroje pasipuošė DiscCity Team atstovaujantis G. Gricius (-1).

„Pirmą kartą teko vadovauti Lietuvos čempionatui, ir džiaugiuosi jog viskas vyko sklandžiai. Iš žaidėjų girdėjome labai gerus atsiliepimus dėl trijų parkų „formato“ – tai iš kiekvieno sportininko reikalavo pademonstruoti visus savo sugebėjimus skirtinguose diskgolfo aikštynuose. Dėkojame Lietuvos diskgolfo federacijai už suteiktą pasitikėjimą, ir žinoma didžiulis ačiū visiems prisidėjusiems prie sėkmingo čempionato – Pušyno ir Survilų privatiems diskgolfo parkams, priėmusiems į savo valdas, Jonavos miestui ir sporto centrui už palaikymą, UAB „Jonavos paslaugos“, paruošusiems Jonavos aikštyną varžybos. Ir visi žaidėjai ir organizatoriai dėkojo gausiam rėmėjų būriui – Suomijos diskų gamintojui Prodiscus, Audimui, Sporto klinikai, Cult, Cheatless, DiscCity.eu, Kiemaičiui, Gentle Day“, - po čempionato sakė čempionato direktorė Mireta Jurgelevičiūtė.

Čempionato rezultatai: https://www.pdga.com/tour/event/73093

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai