Lengvaatlečių vadovė: „Mūsų sportininkai labai stengėsi, todėl esame labai laimingi“

Ketvirtadienį Chožuve (Lenkija) baigėsi Europos lengvosios atletikos komandinio čempionato antrasis divizionas.

26/06/23  •  180 - peržiūros

Lengvoji atletika
Deividas avatar

 Jame tris dienas iš eilės varžėsi 16 šalių komandų, o bendroje įskaitoje kasdien aukštyn kilę lietuviai vos pusę taško aplenkė Slovėnijos komandą ir pasiekė trečią vietą.

Pirmąją čempionato dieną lietuviai užbaigė aštunti, po antros šoko į net ketvirtą poziciją (tuo metu iki trečioje vietoje buvusių slovėnų trūko 35.5 taško – aut. past.), o finalinę varžybų dieną tik paskutinėse rungtyse užkopė į išsvajotą trečią vietą, kuri reiškia patekimą į elitą – Europos komandinio čempionato aukščiausiąjį divizioną.

Trečiąją čempionato dieną šalies sportininkai džiugino individualiais pasiekimais ir užimtomis vietomis – Edis Matusevičius iškovojo komandos vienintelę pergalę, Greta Karinauskaitė ir Gediminas Truskauskas nuskynė antrąsias vietas, o trečiosiomis vietomis džiaugėsi Jogailė Petrokaitė ir Gabija Galvydytė. Be to, lengvaatlečiai užfiksavo net penkis geriausius Lietuvos sezono rezultatus.

Po Lietuvos atstovų triumfo Lietuvos lengvosios atletikos federacijos generalinė sekretorė ir komandos vadovė Nijolė Medvedeva neslėpė džiaugsmo: „Neįtikėtina, mes būsime aukščiausiame Europos divizione! Fantastika, mūsų komanda – superinė. Visi atidavė visas jėgas ir pasirodė puikiai.“

„Kaip minėjau čempionato pradžioje, kiekvienas taškelis ar pusė yra labai svarbu. Mūsų sportininkai labai stengėsi, todėl esame labai laimingi“, – emocijomis dalinosi N. Medvedeva.

„Labiausiai mus motyvavo federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis, kuris ragino tikėti ir turėti viltį. Sąžiningai galvojome, kad ketvirta vieta bus super, bet viršijome savo lūkesčius, todėl labai džiaugiamės“, – pasakojo komandos vadovė.

Sėkmės kalvių Nijolė išskirti nenorėjo: „Tikrai nieko neišskirsiu, nes komanda yra komanda. Visi prisidėjo, kiek galėjo. Ačiū visiems!“

Net trijose rungtyse (400 m, 4×100 m ir 4×400 m estafetės) taškų komandai atnešusi Modesta Justė Morauskaitė po varžybų jautė nuovargį: „Tiek fiziškai, tiek emociškai esu labai pavargus. Grįžau po traumos ir iš karto į tokį didelį renginį, kur spaudimas tikrai didelis.“

„Vakar netikėjome, kad mes galime, o šiandien tai padarėme. Emocijos plūsta per visus galus. Labai labai smagu“, – komanda didžiavosi Modesta.

Sprinterė paskutinėje rungtyje (4×400 m mišri estafetė) bėgo paskutinė ir prieš akis matė pagrindines varžoves: „Žinojau tiek, kad mūsų tikslas – aplenkti slovėnus. Mano asmeninis tikslas buvo laikytis arti slovėnės. Aš ją puikiai pažįstu, nes kartu jau daug metų dalyvaujame varžybose ir ji yra be galo pajėgi atletė.“

„Labai norėjau ją aplenkti, bet šiai dienai aš esu per silpna tam, bet atidaviau visą save. Kai finišavome, nežinojau, kurioje vietoje esame, bet komanda labai džiaugėsi ir iš to supratau, kad mes pakliuvome į pirmąjį divizioną“, – po finišo kalbėjo M. Morauskaitė.

Sportininkė nekantrauja jėgas išbandyti ir stipriausiame divizione: „Mūsų Lietuvos komanda yra be galo pajėgi, turime daug tarptautiniame lygyje stiprių atletų. Mes ten dalyvausime ir pasirodysime labai gerai“.

Mišrioje estafetėje lietuviai (Lukas Sutkus, Ema Sarafinaitė, Tomas Keršulis, Modesta Justė Morauskaitė) užėmė ketvirtą vietą (3 min. 15,95 sek.), o slovėnai atbėgo pirmi (3 min. 14,72 sek.) ir 3.5 taško skirtumą ištirpdė iki 0.5.

Po daugiau nei 22 mėnesių pertraukos į tarptautines varžybas grįžęs E. Matusevičius ietį numetė 84.22 m. „Tokio rezultato tikrai nesitikėjau. Viskas dėliojosi taip, kad, atrodo, neskris ta ietis.“

Pasak Edžio, prie tokio pasirodymo prisidėjo tiek palaikymas, tiek ir stadionas: „Danga labai gera. Apskritai, esu išsiilgęs tokių didelių stadionų ir varžybų. Manau, kad atmosfera man padėjo.“

Dėl patekimo į pasaulio čempionatą Vengrijoje (rugpjūčio 19–27 d.) kovojančiam ieties metikui iki normatyvo pritrūko vos 0.98 m. „Šis rezultatas suteikia motyvacijos, pats geriau pasijutau. Po pirmo starto birželio pradžioje LLAF taurėje (71.42 m) buvau nusivylęs“, – teigė sportininkas.

„Tikiu, kad galiu geriau ir netgi galėjau geriau, bet turiu problemų su šonu, todėl prioritetas dabar jį išsigydyti“, – apie ateities planus kalbėjo E. Matusevičius.

3000 m kliūtiniame bėgime G. Karinauskaitė užėmusi antrą vietą distanciją įveikė per 9 min. 28,48 sek. ir užfiksavo antrą geriausią rezultatą savo karjeroje. „Pasirodymą vertinčiau neblogai, jausmas buvo visai geras. Labai sunku nebuvo, aišku, gale distancijos nori nenori nebūna lengva, bet prie tokių oro sąlygų rezultatas geras“, – po rungties pasakojo Greta.

Didžiąją distancijos dalį pirma buvusi lengvaatletė teigė, jog tai taktinis aspektas: „Dabar visus paskutinius startus vedžiau ir supratau, kad taip man yra geriausia. Tokiu atveju aiškiai matau kliūtį, o tai yra pranašumas. Buvo startas, kai bėgau grupėje, o tai buvo žymiai sunkiau nei vesti pačiai.“

Rungtyje Gretą įveikė tik slovėnė Maruša Mišmaš Zrimšek, kuri 3000 m kl/b įveikė per 9 min. 23,41 sek.

Antrąją vietą iškovojo ir 15 taškų Lietuvai atnešė ir G. Truskauskas, kuris 200 m rungtį įveikė per 20,60 sek. „Lūkesčiai šio starto išsipildė su kaupu. Buvo tikslas pasigerinti geriausią sezono rezultatą, o šiandien viskas gerai klostėsi, konkurencija ir oro sąlygos puikiai tiko“, – pasirodymą komentavo sprinteris.

„Prieš daugiau nei savaitę startavau ir sekėsi sunkiau, forma sezono pradžioje dar nemaksimali. Tikslas aukščiausią forma pasiekti rugpjūčio gale, pasaulio čempionatui, o nuo liepos vidurio norėtųsi rezultatų stabilumo“, – apie sekančius startus kalbėjo Gediminas. 200 m distancijoje sportininką aplenkė tik slovakas Janas Volko (20,53 sek.).

Antrą geriausią rezultatą karjeroje (6.60 m) užfiksavusi šuolininkė į tolį J. Petrokaitė ketvirtadienį iškovojo trečią vietą, o nugalėtoja serbė Milica Gardaševič nušoko 6.82 m. „Pradžia buvo sunkoka, nes nors ir žinojau, kad jaučiuosi gerai, užtrukau, kol suradau savo ritmą. Gerai susiklostė visos varžybos, nes gavau visus šešis šuolius, todėl džiaugiuosi“, – patirtimi po rungties dalinosi Jogailė.

Lengvaatletė neslėpė, jog ją motyvavo ir nuostabus šuolininko Mariaus Vadeikio pasirodymas trečiadienį (7.80 m ir po 12 metų pakartotas asmeninis rekordas): „Mariukas labai motyvavo. Prieš rungtį pasakė, kad mylėčiau takelį, nes jis labai geras. Marius tikrai buvo įkvėpėjas“.

Dar vieną asmeninį rekordą pagerinusi G. Galvydytė 1500 m nuotolį įveikė per 4 min. 09,48 sek. Tai šeštas rezultatas Lietuvos istorijoje, kuris Gabijai atnešė trečią vietą komandiniame čempionate. „Pasirodymą vertinu gerai, žinojau, kad gerinsiu asmeninį rekordą. Šią rungtį sezone teko bėgti vos kartą, todėl žinojau, kad dabar esu geresnės formos“, – užtikrinta buvo G. Galvydytė.

Visgi, pastaroji neslėpė, jog tikėjosi pasirodyti dar geriau: „Norėjau bėgti greičiau, bet reikėjo daug jėgų atiduoti ir paspausti varžoves paskutiniame rate, kad pakeltume tempą.“

„Džiaugiuosi, nes kad ir mane aplenkė, laikas nebūtų toks jei nebūčiau spaudusi. Dėl komandos spaudžiau kiek galėjau ir siekiau aplenkti slovėnę bei surinkti kuo daugiau taškų“, – bėgimą komentavo 14 taškų iškovojusi sportininkė, kuri nuo pirmoje vietoje finišavusios rumunės Claudios Mihaelos Boboceaos atsiliko vos 0,80 sek.

Ketvirtą vietą paskutinę antrojo diviziono dieną užėmusi šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė (1.91 m) teigė, jog viskas klostosi pagal planą: „Sezono pradžioje sakiau, kad geriausia forma suplanuota liepos ir rugpjūčio mėnesiams. Atranka į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynės atsidaro tik liepos 1 d., tad viskas, kas vyksta iki tol, praktiškai nėra svarbu.“

„Atstovauti Lietuvai komandiniuose ir kituose čempionatuose visada yra labai svarbu. Neprisimenu, kada tokio rango varžybose atstovaudama šalį šokau mažiau nei 1.90 m. Stengiausi ir šiandien susikaupti bei visą dėmesį sutelkti rezultatui“, – pasakojo Airinė.

Šuolininkė į aukštį pridūrė, jog ją nuo trečios vietos skyrė vos vienas šuolis: „Šiek tiek gaila, nes su tuo pačiu rezultatu galėjau likti ir trečia, tai būtų komandai atnešę dar daugiau taškų. Iš kitos pusės, kovoti su ukrainiete Jaroslava Mahučich (pirma vieta – 1.97 m) šiai dienai šansų tikrai nėra, ji iš kitos kosmoso srities. Apskritai, ši rungtis dabar yra labai stipri ir, manau, kad šio diviziono A grupės merginos yra stipriausios šuolininkės.“

A. Palšytė pasidžiaugė ir gerėjančia forma bei augančiais rezultatais, tačiau pabrėžė žiūrovų trūkumą stadione: „Geriausias sezono rezultatas pagerintas 5 cm, todėl tikrai esu patenkinta. Stadionas nuostabus, čia vyksta ir aukščiausio lygio „Deimantinės lygos“ varžybos, bet žiūrovų tikrai trūksta. Tikiuosi susirinks daugiau į pirmojo diviziono varžybas.“

5–6 vietas vyrų šuolio į aukštį sektoriuje pasidalino Juozas Baikštys, kuris įveikė 2.15 m. „Visas birželis sudėtingas, nes techniškai nepavyksta visko įgyvendinti. Visą birželį nesišoka, o 2.15 m yra tikrai ne tas rezultatas dėl kurio treniruojuosi“, – teigė J. Baikštys.

„Dabar laukia trijų savaičių pertrauka. Galvoju, kad liepos bei rugpjūčio mėnesiams forma pagerės, pagerinsime techniką ir būsiu stipresnis“, – optimizmo neprarado lengvaatletis. Jo rungtyje nugalėjo bulgaras Tihomiras Ivanovas (2.24 m).

Šeštoje vietoje šįkart liko ieties metikė Liveta Jasiūnaitė, kuri įrankį numetė 57.46 m. „Šiuo metu sunku pasakyti, kas atsitiko. Apšilimo metu buvo viskas gerai, o poto, galbūt, įsitempiau ir nepavyko sudėti akcentų ten, kur jie turi būti. Stadionas ir oro sąlygos tikrai buvo puikios, bet palaikymo šiek tiek trūko“, – po rungties komentavo Liveta. Ietį toliausiai sviedė latvė Lina Mūze (62.38 m).

5000 m distanciją Giedrius Valinčius įveikė dešimtas (14 min. 13,93 sek.) ir nuo nugalėtojo serbo Elzano Bibičiaus atsiliko 19,98 sek.. Vienuoliktas vietas iškovojo ir po šešis taškus komandai uždirbo Lukrecija Sabaitytė (200 m – 23,71 sek.) bei Šarūnas Banevičius (rutulio stūmimas – 16.93 m). Jų rungtyse atitinkamai nugalėjo atstovė iš Kipro Olivia Fotopoulou (22,71 sek.) ir kroatas Filipas Mihaljevičius (21.33 m).

Be Lietuvos į stipriausią divizioną dar pateko pirmi likę vengrai (456.5 taško) bei ukrainiečiai (435.5). Lietuva surinko 372.5 taško, o ketvirtoje vietoje likusi Slovėnija – 372. Penktadienį–sekmadienį tame pačiame stadione vyks pirmojo diviziono varžybos, kur susikaus dar 16 komandų. Trys paskutinės iškris į antrąjį divizioną.

Po pirmojo diviziono rezultatų paaiškės atskirų rungčių prizininkai, kurie iškovos Europos žaidynių medalius. Kitas Europos lengvosios atletikos komandinis čempionatas vyks 2025 metais.

Daugiau informacijos: lengvoji.lt

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai