Europos žaidynėse – istorinis lankininkės pasiekimas, boksininko Jono Jazevičiaus pergalė ir nauja patirtis fechtuotojams, triatlonininkei bei badmint..

Europos žaidynėms įgavus pagreitį savo pasirodymą jose lietuviai surengė fechtavimo, triatlono, badmintono, bokso, šaudymo iš lanko, regbio, breiko ir šiuolaikinės penkiakovės varžybose.

28/06/23  •  239 - peržiūros

Lauko sportas
Deividas avatar

Šaudymas iš lanko

„Be galo džiaugiamės ta viena laimėta dvikova – šaudymui iš lanko tai yra istorinis įvykis. Lankininkai dalyvavo visose trijose Europos žaidynėse ir pagaliau pavyko išplėšti pirmąją pergalę”, – teigė Lietuvos rinktinės trenerė Inga Timinskienė.

Jos auklėtinė Paulina Ramanauskaitė šiandien šaudymo iš olimpinių lankų pirmame atkrintamųjų varžybų etape 6:5 nugalėjo Azerbaidžano atstovę Yaylagul Ramazanovą. Aštuntfinalyje lietuvė 4:6 turėjo pripažinti 2021 m. pasaulio čempionato bronzos laimėtojos prancūzės Caroline Lopez pranašumą. 

„Per laisvas dienas po reintingo etapo Paulina aktyviai treniravosi, tobulino savo šūvius ir galų gale tai atnešė taip norimą rezultatą. Pirma dvikova lengva nebuvo, abi lankininkės ryžtingai siekė pergalės. Nugalėtojai išaiškinti prireikė net papildomo šūvio ir Paulinos pataikytas dešimtukas jai atnešė pergalę. Emocijos buvo tikrai nepakartojamos. Smagu, kad ir antra dvikova nebuvo į vienus vartus. Prieš paskutinę seriją rezultatas buvo lygus – 4:4, deja, šįkart sėkmė labiau šypsojosi Prancūzijos atstovei.

Iš šių žaidynių tikrai parsivežame daug naujos patirties ir ryžto siekti daugiau, galbūt po ketverių metų lankininkai jau galės pretenduoti ir į medalius”, – kalbėjo I.Timinskienė.

Boksas

Naujajame Targe vykstančio Europos žaidynių bokso turnyro aštuntfinalyje šiandien kovojo trys Lietuvos boksininkai. 

Į ketvirtfinalį pavyko patekti tik Jonui Jazevičiui. Jis svorio kategorijoje virš 92 kg jau pirmame raunde įveikė Shpejtimą Shabani iš Kosovo. Kova buvo nutraukta dėl akivaizdaus lietuvio pranašumo.

Rytoj ketvirtfinalyje 21.45 val. Lietuvos laiku J.Jazevičius kovos su Yordanu Aainu Hernandezu Morejonu iš Bulgarijos. Šios akistatos nugalėtojas užsitikrins mažiausiai bronzos medalį.

Netikėtą nesėkmę patyrė pasaulio ir Europos čempionė Gabrielė Stonkutė. Ji svorio kategorijos iki 75 kg aštuntfinalyje teisėjų sprendimu 2:3 pralaimėjo turkei Busrai Isildar. 

Svorio kategorijoje iki 71 kg Aleksandras Trofimčukas 1:4 neatsilaikė prieš Albaną Beqiri iš Albanijos. Prieš tai lietuvis buvo įveikęs du varžovus.

Leonardas Kalininas. FOTO: Kipras Štreimikis (LTOK)

Fechtavimas

Pirmadienį Europos žaidynių fechtavimo varžybose pasirodžius moterims, šiandien špagas su geriausiais Europos kovotojais surėmė vyrai – Mindaugas Tamošiūnas ir Leonardas Kalininas.

Vienoje atrankos grupėje su Europos vicečempionu olandu Tulenu Tristanu kovojęs L. Kalininas grupės etape iškovojo vieną pergalę ir į atkrintamųjų etapą nepateko.

M. Tamošiūnas atrankinėse grupės varžybose iškovojo dvi pergales, tačiau jų nepakako prasibrauti į atkrintamųjų etapą. Nepaisant anksti baigto pasirodymo, sportininkas džiaugėsi galėjęs lipti ant Europos žaidynių fechtavimo takelio ir lygiai kovoti su pasaulio elitui priklausančiu sportininku Alexis Bayardu.

„Emocijos po pasirodymo dvipusės – viena vertus apmaudu, kad pritrūko keliais dūriais palankesnio taškų santykio prasibrauti į kitą etapą, kita vertus, džiaugiuosi, kad galėjau išbandyti jėgas su labai pajėgiais sportininkais. Takelyje jaučiausi gerai, džiaugiuos, kad iki paskutinio dūrio kovojau net su pasaulio fechtavimo elitui priklausančiu Šveicarijos fechtuotoju. Matyt pačioje pabaigoje pats pabijojau minties kad galiu prieš jį laimėti, pradėjau pernelyg susitelkti į rezultato saugojimą, o ne į ėjimą į paprastą, bet užtikrintą dūrį.

Neturiu daug tokio aukšto lygio varžybų patirties, tad man ši galimybė – labai svarbi, motyvuojanti dirbti toliau, analizuoti savo klaidas, tobulėti, kartu su kitais Lietuvos fechtuotojais stengtis, kad ši puiki sporto šaka būtų labiau matoma mūsų šalyje“, – po pasirodymo kalbėjo lietuvis.

Netrukus po vyrų atkrintamųjų kovų ant fechtavimo takelio lipo ir Giedrė Razgutė, kuri pasirodė individualiose fechtavimo kardu varžybose. Grupės etape lietuvei pergalių iškovoti nepavyko ir nepatekusi į atkrintamųjų etapą G. Razgutė savo pasirodymą Europos žaidynėse baigė.

Birželio 29 d. į kovas stos vakar individualiose fechtavimo špagomis varžybose dalyvavusios Viktė Ažukaitė, Paulina Bajorūnaitė-Stauskė, Lurdė Grabovskytė ir Olivija Mašalo. Lietuvės startuos moterų komandinio fechtavimo špagomis varžybose.

Unė Narkūnaitė. FOTO: Vytautas Dranginis (LTOK)

Triatlonas

Antradienį prasidėjo Europos žaidynių triatlono varžybos. Įveikti olimpinę distanciją – nuplaukti 1,5 km, dviračiu nuvažiuoti 40 km bei 10 km nubėgti – Krokuvoje šįryt susirinko geriausios Senojo žemyno atletės, tarp kurių – ir lietuvė Unė Narkūnaitė.

Europos žaidynių įstorijoje lietuvių moterų debiutą triatlono varžybose pažymėjusi jaunoji sprotininkė savo pasirodymą baigė po sėkmingo plaukimo sėdusi važiuoti dviračiu. Važiuodama trečiąjį dviračių trasos ratą U. Narkūnaitė nuo lyderės norvegės Solveig Lovseth atsiliko vienu ratu ir buvo priversta pasitraukti iš varžybų.

Patirties pasisemti į Europos žaidynes atvykusi sportininkė po varžybų džiaugėsi jai suteikta galimybe.

„Iki lyderių man dar labai daug darbo, tikrai mus skiria didelis atstumas ir aš dar nesu tokia stipri. Triatlonas yra negailestingas sportas, atsilieki vienu ratu ir negali pabaigti varžybų. Džiaugiuosi, kur dabar esu, ką pasiekiau ir man labai gera atstovauti Lietuvai.

Siekiant patirties galimybė čia dalyvauti man yra dovana. Galėjau pamatyti, kokiame lygyje yra varžovės, kiek man reikia pasistiebti, grįšiu ir dar sunkiau dirbsiu. Lietuvoje varžybos organizuojamos tikrai aukštu lygiu, todėl trasa čia – labai nenustebino, gal išsiskyrė tik daugybe posūkių dviračių trasoje. Ką tikrai išsivešiu iš Krokuvos, tai čia tvyrojusią atmosferą, savo komandos ir kitų atletų palaikymo emocijas. Įspūdžiai tikrai liks visam gyvenimui“, – pasibaigus varžyboms kalbėjo U. Narkūnaitė.

Trečiadienio rytą prie vyrų triatlono olimpinės distancijos varžybų starto linijos stos ne kartą Lietuvos triatlono taurės čempionų taures į viršų kėlę Lukas Prokapavičius ir Igoris Kozlovskis.

Samanta Golubickaitė. FOTO: Edijs Palens

Badmintonas

Lietuvos badmintonininkė Samanta Golubickaitė antrame D grupės mače susitiko su 23 pasaulio rakete vokiete Yvomme Li. Daugkartinė Europos komandų čempionato prizininkė įveikė lietuvę 21:13, 21:9.

„Nors ir pralaimėjau, savo žaidimu esu patenkinta, šiandien daug laisviau jaučiausi aikštelėje ir galėjau rodyti savo žaidimą. Aišku, šis mačas davė daug patirties, nes prieš tokio aukšto lygio žaidėją rungtyniavau pirmą kartą”, – kalbėjo S.Golubickaitė. Vakar ji po atkaklios kovos neatsilaikė prieš Azerbaidžano sportininkę Keishą Fatimah Az Zahra.

Tarnuve vykstančio turnyro grupės varžybas Lietuvos sportininkė baigs akistata su moldave Vlada Ginga. Ji taip pat dar neragavo pergalės skonio.

S.Golubickaitė yra Kęstučio Navicko badmintono akademijos auklėtinė. Šios akademijos įkūrėjas 2015 m. pirmose Europos žaidynėse Baku iškovojo bronzos medalį.

Daugiau informacijos: ltok.lt

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai