Erikas Scheidt įspūdingai debiutavo ILCA 4 jachtų klasės pasaulio čempionate!

Lietuvos buriuotojas Erikas Scheidt peršokęs nuo ,,Optimist“ jachtų klasės ant ILCA 4, pasaulio čempionate Graikijoje demonstravo nuostabų rezultatą - 13-ąją vietą iš 287 dalyvių!

01/08/23  •  243 - peržiūros

Vandens sportas
Deividas avatar

Liepos 22-30 Graikijoje vykusiame ILCA 4 jachtų klasės pasaulio čempionate Lietuvos buriuotojas Erikas Scheidtas, pirmą kartą po „Optimist“ jachtų klasės perėjęs ant ILCA 4, tarp 287 dalyvių iš viso pasaulio didžiąją lenktynių dalį buriavo geriausiųjų penketuke, o galutinėje įskaitoje iškovojo 13-ą vietą.

Pasak E. Scheidto tėvų ir trenerių Lietuvos olimpinės vicečempionės Gintarės Volungevičiūtės Scheidt bei daugkartinio olimpinio bei pasaulio čempiono Roberto Scheidto, jie tokio stipraus debiuto naujoje jachtų klasėje nesitikėjo.

„Bendrai rezultatą vertinam labai gerai. Mes su Robertu tokio nesitikėjome – mokėme jį pagrindų, kad pavyktų papulti į auksinį laivyną (tarp 72 geriausių sportininkų), tad užimta pozicija tikrai jam yra labai didelis pasiekimas, ypač tokio masiškumo čempionate. Buvo labai geri startai, geri taktiniai sprendimai – visa tai labai maloniai nustebino“, – puikiu debiutu džiaugėsi G. Volungevičiūtė Scheidt.

Vos prieš mėnesį E. Scheidtas dar varžėsi pasaulio čempionate „Optimist“ jachtų klasėje ir treniruotėms su visiškai nauja jachtų klase laiko daug neturėjo. Be to, kaip vienas jaunesnių ILCA 4 jachtų klasės buriuotojų, jis kol kas dar žymiai smulkesnis lengvesnis už konkurentus, kas apsunkina lenktynes stipresnio vėjo sąlygomis.

Kvalifikaciniame čempionato etape E. Scheidtas visose keturiose lenktynėse finišavo geriausiųjų penketuke. Pirmą finalinio etapo dieną netikėtai pūtė itin stiprus vėjas, siekiantis net iki 20 mazgų (apie 10 m/s). Tokiomis sąlygomis sunkesni auksinio laivyno konkurentai turėjo daugiau galimybių tinkamai atsverti vėjo verčiamą laivą ir išvystyti didesnį greitį, tad E. Scheidtas trejose lenktynėse finišavo kiek prastesnėse pozicijose.

Vis dėlto, likusias dvi dienas, vėl pučiant silpnesniam ir vidutiniam vėjui E. Scheidtas buriavo lyderių trejetuke ir kovojo dėl ketvirtos pozicijos bendroje įskaitoje. Deja, vieneriose lenktynėse, siekdamas produktyvaus starto, sportininkas starto liniją kirto kiek per anksti ir tų lenktynių rezultatas (trečia vieta) neužsiskaitė, kas nustūmė E. Scheidt rezultatų lentelėje į žemesnę poziciją.

„Ką padarysi, tai – irgi buriavimo dalis“, – dalinasi G. Volungevičiūtė Scheidt ir prideda, kad nepaisant šios nesėkmės, E. Scheidtas ypatingai džiaugiasi paskutinės dienos lenktynėmis, kuriose jis atkaklumu sugebėjo iškovoti pirmą vietą.

„Erikas ten nelabai gerai startavo, bet kovojo, atsilošinėjo pozicijas vieną po kitos ir galiausiai finišavo užtikrintai pirmas. Tikrai buvo labai laimingas, kad taip sėkmingai finišavo paskutinėse čempionato lenktynėse“, – džiaugėsi G. Volungevičiūtė Scheidt.

Pasak jos, E. Scheidtas šį sezoną su „Optimist“ jachtų klase dar galutinai neatsisveikino – jo dar laukia kelios varžybos. Tačiau toliau sportininkas įžengs į pereinamąjį laikotarpį – kai sportuos pereinamąja vadinama ILCA 4 jachtų klase bei ruošis pereiti prie olimpinės ILCA 7 jachtų klasės. Vis dėlto čia, pasak buriuotojos, yra labai svarbu neskubėti, nes visi ILCA laivai yra pakankamai sunkūs, reikalaujantys daug jėgų, tad ir sportininkų ūgis, svoris bei fizinis pasiruošimas turi būti tinkami, kad jie nepatirtų nugaros ar kitų traumų.

„Bet kuriuo atveju, Erikui labai patiko ILCA 4 – ant jos greitis visai kitoks nei buriuojant „Optimist“ klase. Be to, jis mato, sutinka savo konkurentus, su kuriais varžėsi „Optimist“ klasėje, o dabar gali tęsti kovą su ILCA. Visa tai tikrai smagu“, – dalinosi G. Volungevičiūtė Scheidt. ILCA 4 jachtų klasės pasaulio čempionatas vyko Graikijoje liepos 22-30 dienomis. Jo nugalėtojais tapo Tailando buriuotojas Bhanubandh Weka, JAV sportininkas James Pine ir italas Ghirotti Lorenzo.

lbs.lt

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai