Atvirajame Lietuvos moterų vandensvydžio čempionate – Lenkijos komandos pergalė

Kauno „Dainavos“ plaukimo baseine buvo surengtas atvirasis Lietuvos moterų vandensvydžio čempionatas, kuriame žaidė Vilniaus, Kauno ir Varšuvos komandos.

31/05/23  •  185 - peržiūros

Vandens sportas
Žymantas  avatar

Su lenkėmis draugystė užsimezgė praėjusiais metais, kai jos pirmą kartą dalyvavo Lietuvos čempionate. Po to Varšuvos vandensvydžio komanda pasikvietė Sostinės sporto centro žaidėjas į Lenkijos moterų čempionatą.

Šiemet draugystės scenarijus pasikartojo: kovo mėnesį vilniečių komanda dalyvavo  Lenkijos čempionate ir užėmė trečią vietą, o dabar lenkės žaidė Lietuvos čempionate.    

„Lenkijoje moterys vandensvydį irgi žaidžia tik keliuose miestuose, todėl  kaimynai nori, jog jų čempionate dalyvautų daugiau komandų ir pasikviečia mūsų ekipą. Ateityje su lenkėmis galvojame rengti bendrą čempionatą: tarkime, pirmo turo varžybas organizuoti Lenkijoje, antro – Lietuvoje, gal kils minčių ir apie finalinį turnyrą“, – mintimis pasidalijo Vilniaus vandensvydžio federacijos prezidentas, buvęs Lietuvos vyrų rinktinės žaidėjas Aleksejus Tonkichas.    

Dar praėjusiais metais Vilniaus moterų komandą treniravo Ukrainos moterų rinktinės žaidėja Žaklin Koločkina, tačiau dabar ji grįžo į Charkovą. Bet šiemet ji atvyko į čempionatą ir sustiprino vilniečių gretas. Prieš pusmetį vilnietes visuomeniniais pagrindais pradėjo treniruoti draudimo brokerių bendrovėje dirbantis buvęs gero lygio vandensvydininkas Arūnas Šakauskas.

Atvirasis Lietuvos moterų vandensvydžio čempionatas Kaune sėkmingiausias buvo Varšuvos komandai, kuri įveikė abi mūsų komandas ir pelnė aukso medalius. Ypač atkaklios buvo lenkių rungtynės su Sostinės sporto centro komanda. Pusketvirto kėlinio vyko apylygė kova. Likus iki rungtynių pabaigos 3 minutėms, rezultatas buvo lygus 10:10. Tačiau varžovėms pavyko pelnyti du įvarčius, o vilnietėms nė vieno ir jos rungtynes pralaimėjo 10:12.

„Rungtynėms baigiantis pritrūkome jėgų, kažkokių taktinių gudrybių. Didesnį patyrimą turinčios Lenkijos moterų čempionės tuo mielai pasinaudojo ir nugalėjo.  

Praktiškai tik šešios mūsų žaidėjos ir vartininkė galėjo pasipriešinti  aukštesniame lygyje žaidžiančioms varžovėms“, – rungtynes apibūdino  naujasis vilniečių strategas A. Šakauskas.

Organizatorių nuotr.

Po keturis įvarčius sostinės komandai pelnė Ž. Koločkina ir Agota Murnevaitė ir du – Londone gyvenanti ir lankanti mokyklą buvusi panevėžietė 16-metė Saulė Gabrytė. Vandensvydį žaidžia ir jos brolis, gyvenantis Anglijoje ir atvykstantis į Lietuvą žaisti šalies jaunių rinktinėje. Antrą varžybų dieną buvo sužaistas draugiškas mačas tarp jungtinės Vilniaus ir Kauno moterų komandos, faktiškai Lietuvos moterų rinktinės bei lenkių. Pajėgesnės buvo varžovės – 25:5. Po pusvalandžio Sostinės sporto centras jau žaidė su Kauno plaukimo mokykla, vadovaujama trenerio Rimvydo Šimansko.

„Abiejų komandų merginoms buvo didelis iššūkis žaisti dvejas rungtynes iš eilės. Per visą susitikimą pirmavo mano auklėtinės, o kaunietės nė karto nebuvo išsiveržusios į priekį. Rungtynės nebuvo rezultatyvios: pirmasis kėlinys baigėsi 1:0, kiti du kėliniai buvo lygūs (1:1 ir 1:1) ir tik ketvirtajame pabiro įvarčių (5:3)“, – rungtynes pakomentavo A. Šakauskas, pusę metų savo auklėtines treniruojantis du kartus per savaitę.

Susitikimą 8:5 laimėjo vilnietės, lemiamame ketvirtame kėlinyje du įvarčius pasiekė didžiausią patirtį komandoje turinti 23 metų Ž. Koločkina. Ji buvo apdovanota rezultatyviausios čempionato žaidėjos prizu. Geriausia vilniečių žaidėja čempionate A. Šakauskas pripažino kapitonę 14-metę A. Murnevaitę, kuri treniruojasi su miesto vaikinų komanda ir jai atstovauja Lietuvos jaunių čempionate. Neblogai žaidė ir 16-metė vartininkė Evelina Purvelytė.

Geriausiai Lietuvos moterų komandai atstovavo: A. Murnevaitė, Ineta Želabovskaja, Goda Matulionytė,  E. Purvelytė, Karina Prušanova, Evita Marinina, S. Gabrytė, Ž. Koločkina, Tetiana Biluščenko, Ema Sadauskaitė ir Greta Talijūnaitė.

Šiuo čempionatu baigėsi Lietuvos vandensvydžio moterų sezonas. Vilnietės su vaikinų komanda dabar dalyvaus vasaros stovyklose, kurioms vadovaus treneriai Nerijus Papaurėlis ir Tadeušas Pašukas ir su vaikinais rengsis išvykai į turnyrą Vengrijoje.

Vilniaus vandensvydžio federacijos prezidentas A. Tonkichas pasidžiaugė, kad pradėtas darbas Lietuvoje populiarinti moterų vandensvydį nenutrūko.

„Viską pradėti nuo nulio labai sunku, tačiau pradžia jau padaryta ir mums dabar svarbiausia išlaikyti tęstinumą. Pradėjus kurti tradicijas teko susidurti su nemažais iššūkiais. Pirmiausiai reikėjo susirasti trenerį, kuris ugdytų merginas. Sostinės sporto centro vandensvydžio treneriai iki atitinkamo amžiaus merginas ugdo kartu su vaikinais, o vėliau joms treniruotis reikėtų jau atskirai. Džiaugiamės, kad visuomeniniais pagrindais vandensvydininkes sutiko treniruoti buvęs žaidėjas Arūnas Šakauskas, kuris po pratybų su vaikinais merginas dar treniruoja papildomai. Jo pagrindinis tikslas – Lietuvos moterų vandensvydį pakelti į aukštesnį lygį. Mūsų pradėtas darbas įsibėgėja. Kaip ir kitose sporto šakose, labai norisi plėsti mūsų mėgstamos sporto šakos moterų geografiją. Kol kas vandensvydį kultivuoja tik Vilniaus ir Kauno merginos, bet norėtųsi, jog moterų vandensvydžio taškai atsirastų ir Elektrėnuose bei Alytuje, kur yra puikūs plaukimo baseinai ir yra suburtos vaikinų ir vyrų komandos“, – mintimis pasidalijo A. Tonkichas.  

Varžybas, kuriose žaidė Vilniaus komanda, galite peržiūrėti apačioje.

Lietuvos moterų vandensvydžio čempionatas: Kauno PM - Vilniaus Sostinės SC: https://videosportas.lt/v/Td3Co7

Lietuvos moterų vandensvydžio čempionatas: Vilniaus Sostinės SC - Lenkija: https://videosportas.lt/v/XG7ZmH

Daugiau informacijos: www.lvfed.lt

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai