Prezidentas Valdas Adamkus: „Kiekviena valstybė galėtų mums pavydėti, kad Lietuvoje turime tokį baseiną“

Per iškilmingą Lazdynų plaukimo baseino atidarymą simbolinę juostelę, žyminčią oficialią sporto objekto gyvavimo pradžią, perkirpo ir kadenciją baigęs šalies prezidentas, Vilniaus garbės pilietis Vald..

21/02/23  •  177 - peržiūros

Vandens sportas
Jokūbas  avatar

Jis – didelis plaukimo entuziastas, ypač žavisi Rūtos Meilutytės svariomis pergalėmis ir rekordais, kylančiomis jaunomis mūsų plaukimo žvaigždutėmis.   

Dvi kadencijas vadovaujant šaliai, V. Adamkus keliskart per savaitę jau šeštą valandą ryte plaukiodavo baseine. „Nebuvau geras plaukikas, bet plaukiojimas baseine man buvo gera terapija. Džiaugiausi, kad turėjau galimybę tai daryti. Plaukiodavau daugiausiai krauliu. Visuomet labai bijojau plaukti nugara – galvodavau, kad nugarmėsiu dugnan. Pasirodo, ne. Ilgainiui pabandydavau plaukti ir nugara, bet tik norėdamas pailsėti.

Ačiū Dievui, gyvenime nebuvau skendęs, nors ir buvau savamokslis, niekada neturėjau nė vieno trenerio, niekas manęs nemokė plaukimo įgūdžių.

Skęsti neskendau, bet Amerikoje esu išgelbėjęs porą skęstančiųjų. Nuo to laiko prabėgo jau daug metų, tačiau visada su pasitenkinimu prisimenu, jog kažkam gero padariau“, – pasakoja V. Adamkus.        

Ką galite pasakyti apie naująjį Lazdynų plaukimo baseiną?

Galvoju, kad kiekviena valstybė, kiekviena bendruomenė tikrai galėtų mums pavydėti, o mes galime pasidžiaugti, kad Vilniuje turime gražų, techniškai puikiai paruoštą baseiną, kuris suteikia galimybę mūsų sportininkams treniruotis ir tobulėti.

Džiaugiuosi, sveikinu ir linkiu, kad šis baseinas dar labiau pakeltų mūsų plaukimo lygį.

Džiaugiuosi, kad savo akimis turėjau progos pamatyti tokią gražiai parengtą sporto bazę.

Lazdynų daugiafunkciame komplekse mačiau ir didįjį baseiną, ir šuolių į vandenį bokštus.

Su dideliu nustebimu olimpiniame 50 metrų ilgio baseine stebėjau pakeliamo dugno mechanizmą ir sistemas, kurios baseino lankytojus padės saugoti nuo galimų nelaimių. Nelaimės atveju tuoj pat įsijungtų tas mechanizmas ir iškeltų skęstantįjį į viršų.  

Ar nekilo noras naujajame baseine paplaukioti?

Be jokių abejonių – norėjosi (šypsosi … ). Deja, žinojau, kad tas neįvyks. Ta proga noriu palinkėti visiems, kurie ten plauks ir treniruosis, sėkmingai siekti savo sportinių aukštumų.

Pagaliau turime ilgai, net šešerius metus lauktą Lazdynų baseiną. Sakykite, ar baseinų Lietuvai pakanka, ar vis dar jų mažoka?

Esu tikras, kad baseinų labai mažai. Tokio lygio baseinas yra vienintelis ne tik Lietuvoje, bet, manau, ir Baltijos šalyse.

Ar galima jame tikėtis pasaulio ir Europos rekordų?

Sąlygos tam yra, bus puiki galimybė pažiūrėti, ar turime tokio lygio plaukikų, ar dar turėsime palaukti ir padirbėti.  

Nuo 1976 metų jūs visą savo gyvenimą irgi aktyviai plaukiojote JAV ir Lietuvoje, o dabar, kai gydytojai pristabdė šį didelį jūsų pomėgį, ar plaukimo labai trūksta jūsų asmeniniame gyvenime?

Visu šimtu nuošimčių pataikėte į mano požiūrį ir mano jausmus bei norus šiuo metu. 

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai