Pirmos Baltijos šalių čempionato lenktynės pažymėtos trasos rekordu

Šaltą savaitgalį Estijoje orą bandė užkaitinti gausybė dalyvių. Dramatiškos, jau penktadienį prasidėjusios Baltijos šalių čempionato kovos ypatingos ne tik tuo, kad pradėjo daug žadantį lenktynių sezo..

09/05/23  •  340 - peržiūros

Techninės sporto šakos
Žymantas  avatar

Pastarąjį užfiksuoti nesutrukdė ir itin atšiaurios oro sąlygos. Rekordą į „Porsche ring“ trasos istoriją įrašė latvis Reinis Nitišas, atstovavęs Lietuvos komandai „ESmotorsport by AMG Customer Racing“, dalyvavusiai „BEC6H” lenktynių serijoje su „Mercedes Benz AMG GT3 EVO”. Jis kvalifikacijos metu ratą trasoje sugebėjo įveikti vos per  1:12.303.  27 metų amžiaus Reinis – profesionalus lenktynininkas, puikiai žinomas ralio-kroso mėgėjams. Dar 2013 metais, šis sportininkas buvo greičiausias „Super1600” klasėje Europos Ralio-kroso čempionato metu ir buvo pripažintas kaip jauniausias kada nors FIA pasaulio ralio-kroso renginio metu pergalę iškovojęs lenktynininkas.

Organizatorių nuotr.

Tiesa, iki paskutinės minutės ši komanda nežinojo, ar galės sėkmingai varžytis lenktynėse dėl vietinėje trasoje taikomų griežtų triukšmo ribojimų. Galiausiai, po paskutinių triukšmo lygio matavimų, jie galėjo ramiai ruoštis šeštadienio lenktynėms. Antra kvalifikacijos metu liko su ta pačia triukšmo problema susidūrusi „Porsche Club Lithuania“ komanda, o iš trečios starto rikiuotės vietos startavo „Juta Racing“ su „Porsche“.

Nors dalyvių „BEC6H” serijoje ir nebuvo gausu, kova dėl pirmosios vietos virė iki pat galo ir lyderius skyrė vos kelios šimtosios. Galiausiai, „ESmotorsport by AMG Customer Racing“ gavus baudą už veikiantį automobilio variklį degalų pylimo metu, „Porsche Baltic Lietuva“ lipo ant aukščiausio apdovanojimų pakylos laiptelio. Deja, patikrinus jų automobilio svorį ir paaiškėjus, kad šis neatitiko keliamų reikalavimų, komandos rezultatas buvo anuliuotas. Galutinėje renginio suvestinėje, pirmoji vieta absoliučiai teko komandai su mersedesu, antroje vietoje liko „Juta Racing“ komanda, o trečioji vieta (ir pirma „TC3” klasėje) teko „GSR Motorsport 2” komandai su „VW Golf GTI“.

„GSR Motorsport“ ir jų išskirtinė „Ginetta G56” buvo greičiausi „GT AM“ įskaitos dalyviai, „Orlen Lietuva Mažeikių ASK“ iškovojo pergalę „TC2” grupėje, nugalėdami „Special Stage Motorsport“ komandą, o, tuo tarpu, „Dvaras Racing“ lenktynes baigė užimdami antrą „Diesel“ įskaitos vietą, pralaimėdami „CUST LT“ komandai.

Neskaitant jau minėto trasos rekordo, pirmosios sezono lenktynės buvo išskirtinės ir dėl ypatingo sklandumo: per šešias lenktynių valandas neprireikė nei saugos automobilio, nei „Code 60” fazės.

To nebūtų galima pasakyti apie „BMW 325 Cup” lenktynes, kurios buvo sustabdytos mojant raudona vėliava dėl itin stiprios Dariaus Gaiduliono avarijos. Nuolatiniu kontaktu pasižyminti lenktynių serija žiūrovų dėmesį iki galio kaustė ir šį kartą. Pirmosiose sezono lenktynėse varžėsi net 41 dalyvis, o rikiuotės priekyje startavo prancūzas Leo Messengeris. Už jo rikiavosi latvis Ricardas Subeckis ir lietuvis Julius Kiršis. Po daugybės įtemptų mėginimų apginti savo pozicijas, ši trijulė ir liko greičiausiais pirmojo važiavimo metu. Po dviejų pilnų ratų ir avarijos, lenktynės buvo ilgam sustabdytos ir pratęstos važiuojant paskui saugos automobilį. Greičiausias buvo R. Subeckis, antroje vietoje – L. Messengeris ir J. Kiršis trečioje. Tačiau pastarasis dalyvis buvo nubaustas už falšstartą. Galiausiai, susumavus abu važiavimus, pergale džiaugėsi R. Subeckis, antrąja vieta – Leo, o trečioji teko estui Rometui Reisinui.

„BTC1” įskaitoje, abu važiavimus pergalę išplėšė lietuvis Dovydas Akstinas, antroje vietoje liko Audrius Liutkevičius, o trečioje – Vidmantas Pociūnas.

Daug įnirtingų kovų virė „BTC3” klasėje. Čia pirmąjį važiavimą iškovojo Justinas Gudavičius, aplenkdamas Tomą Jatkevičių, kol šis mėgino apginti savo turimą poziciją nuo kitų. Iškilus techniniams nesklandumams antrųjų lenktynių metu, Justinas pasitraukė, ir, galiausiai, susumavus abiejų važiavimų rezultatus, greičiausiojo titulas teko Tomui, antroje vietoje liko Vaidas Budrys, o trečioje – Gediminas Bilinskas.

Sekmadienis pasitiko su kiek galingesnių automobilių klasėmis sprinto serijoje bei dviejų valandų „Nankang Endurance Academy“ ištvermės lenktynėmis. Šioje serijoje lyderio vietą nuo pat pradžių užėmė „Race attack“, kol lenktynių viduryje juos pakeitė „Diesel Power“ komanda. Pastaroji ir tapo nugalėtoja, įveikdama konkurentų komandą vos 19 sekundžių skirtumu. „RS Racing“ komanda į namus išsivežė trečios vietos trofėjų. „BMW 325 CUP“ įskaitoje, pergalę iš „Dream 2 drive” panosės nušvilpė praeitų metų čempionų „Jurmala/Papas saciksu“ komanda su Ricardu Subeckiu ir Uldžiu Timaksu už vairo. Trečioji vieta teko „Rally Raid Estonia“ komandai. „BTC4“ įskaitoje, pergale džiaugėsi „Čapkauskas autocentras“ komanda su „BMW“.

Sprinto serijoje, „GT“ įskaitos starto rikiuotė atrodė išties įspūdingai technikos atžvilgiu. Čia pergalės siekė Ignas Jomantas su jau „BEC 6H” matytu „Mercedes-Benz AMG GT3“, Jyrkis Peltola su „Chevrolet Corvette“, Tuomas Kivisto ir jo „Chevrolet Camaro“, Gediminas Baksys su „Nissan 180SX“ ir, žinoma, praeitų metų „BTC4” čempionas Jyrkis Jonkkaris su naujuoju draugu „BMW M3 E92“. „GT PRO“ įskaitoje abiejų važiavimų metu pergalė teko Ignui Jomantui, „GT AM“ pergalė priklauso Jyrkiui Jonkkariui, Peeteris Peekas buvo greičiausias „TCR“ įskaitoje, o Aivaras Remeika iškovojo pergalę „BTC4” klasėje.

Lenktynių vaizdo įrašus galite rasti BaTCC paskyroje - https://videosportas.lt/@BaTCC

Kitas Baltijos šalių lenktynių etapas – Bikerniekų trasoje birželio 9-11 dienomis.

Daugiau informacijos: www.greiciolyga.lt

0 Komentarai
Komentarų nėra

Susiję straipsniai